
ESPAÑA vs CATALUNYA
Els vins espanyols en vers els vins catalans. Quins són els millors? Quins es venen més? Qui guanya a qui?
Doncs bé, en matèria de vins tots som guanyadors, ja que no hi ha millor manera de resoldre un conflicte que davant d’una ampolla de vi, per tant tot territori que sigui productor de vi, es pot considerar que contribueix al fet que regni la pau, la germanor i el bon rotllo en general.
Dins de la bona concòrdia que ens regala obrir una ampolla de vi amb amics, família, veïns, etc. Està el paladar de cadascú i la manera de fer de cada casa. Potser si cada vegada que vinc a veure’t m’obres un Rioja, al final em cansaré de tant taní o poder si vens a la meva i sempre t’obro un Priorat al final sortiràs emborniat de tant grau alcohòlic. Per tant, la millor manera de gaudir el vi és sabent que en la varietat està el gust.
Cal destacar que fins fa relativament poc temps a Catalunya el vi embotellat i de qualitat l’elaboraven molt pocs cellers i tots principalment de les D.O. Penedès i Catalunya. Les altres Denominacions d’Origen es limitaven, en general, a produir vi pels cellers més grans o bé per elaborar vi a granel o vermut.
Per mi, va haver-hi dues persones que van revolucionar el món del vi a Catalunya. En primer lloc en Ceferino Carrión o més conegut com a Jean Leon, va ser un visionari que té una història de pel·lícula, que ja explicarem amb més profunditat en una altra ocasió, el més important és que va agafar un grapat d’hectàrees i va plantar Chardonnay, Cabernet, Merlot i Syrah a més de les varietats autòctones i va canviar el Penedès i la viticultura catalana.
En segon lloc, la persona que fa relativament poc, va obrir els ulls els viticultors catalans, va ser l’Alvaro Palacios. Actualment el millor enòleg del món. Aquest senyor procedent de la Rioja, es va enamorar del Priorat i d’unes terres, que ara estan entre les millors del món pel cultiu del cep. Va fer que una terra arrelada al món del vi com la zona de Tarragona, però que no explotava les seves possibilitats més enllà del vi a granel i els vermuts, comences a valorar ela seus vins i fessin vi de qualitat, fins al punt que la Denominació d’Origen Priorat és la segona en tota Espanya, després de la Rioja, que té la nomenclatura de Denominació d’Origen Qualificada.
Així doncs, avui en dia, cada vegada surten nous viticultors que s’animen a portar a terme els seus projectes personals amb més celler i més vins, en cadascuna de les 12 D.O. que completen la geografia catalana. On han agafat especial rellevància les D.O. Montsant, Terra Alta i Costers del Segre.
Espanya, per contra fa molt temps que saben que son terra de vins, que han sabut moure molt bé el seu producte i vendre’l al món, amb la Rioja com a abanderat. Aquesta, és molt apreciada arreu del món, es poden trobar vins de la Rioja o Ribera del Duero a pràcticament qualsevol restaurant d’arreu. De fet de les primeres coses que van arrencar a funcionar i a exportar després de la Guerra Civil, va ser el vi de la Rioja. Ara bé, sí que és veritat que la reputació del vi Espanyol ha recaigut i recau amb força sobre aquestes dues Denominacions d’Origen i les altres han trigat a despertar i fer-se un lloc en el món dels grans vins, amb excepció dels vins de Jerez, que des dels seus inicis sempre han tingut un lloc privilegiat en les exportacions espanyoles i el panorama internacional.
Qui ven més en exportacions i quin en el panorama nacional?
Doncs bé, els gegants a l’hora de vendre vi al món, en primer lloc tenim a Marques de Caceres de la Rioja que exporta a 120 països i domina Estats Units, en segon lloc Torres que exporta a 130 països i va obrir el mercat oriental i domina la Xina, l’altre gran triomfador en exportacions és Martin Codax, la marca que ha estès i donat fama a l’albarinyo. Els vins que han donat més prestigi als vins espanyols i catalans i que acaparen les millors crítiques han sigut: L’Ermita, Numanthia, Viña el Pisón, Vega Sicília, etc.
En el panorama nacional, agafarem com ha referents els més venuts en restauració. No és d’estranyar que els vins més venuts a Espanya siguin de la Rioja i Ribera del Duero i que els vins catalans, pràcticament no tenen presencia a País, fins ara només es coneixien o es tenia accés al Cava, encara que aquests últims anys ha baixat bastant. Per difícil que sigui d’entendre, a Catalunya encara l’any 2017 el vi més venut també era Rioja, no ha sigut fins aquest, ja acabat 2018, que els vins catalans han desbancat l’hegemonia dels vins de la Rioja. Ara, això sí, s’han hagut d’ajuntar totes les D.O. catalanes per guanyar una sola DO espanyola. Les DO catalanes més venudes són: Catalunya, Penedès, Terra Alta, Costers del Segre i Montsant, per aquest ordre.
La llista dels més venuts també, es mou per la relació qualitat preu, ja que en una botiga especialitzada, aquest rànquing no es compleix. Aquí, per exemple, els vins més venuts en blanc són de Rueda, Alella i Penedès i en negres els Montsant, Ribera del Duero, Penedès i Empordà. En els últims llocs estarien la Rioja i altres DO espanyoles. Per tant, tenint tota aquesta informació comercial, els guanyadors en TOP vendes, tant en exportació com nacionals són els vins espanyols, encara que els vins catalans cada dia pugen amb més força.
Els vins més puntuats i apreciats entre els experts i en els certàmens internacionals de vins són els catalans, de fet el millor vi del món és l’Ermita del Priorat.
Després d’aquesta introducció, per deixar clar que tots dos són vencedors només pel fet de fer vi, anem al gra i decidim quin és el vi guanyador per ostentar el privilegiat lloc de la nostra taula i que podrà acompanyar els nostres àpats.
Sense comentaris